📘Nou Reial decret sobre alimentació escolar: cap a menjadors més saludables i sostenibles.
- Paula Cortés
- Jul 30
- 2 min de lectura
Com sabeu, recentment s'ha publicat el Reial Decret 315/2025, que busca garantir una alimentació saludable i sostenible als centres educatius. Les noves mesures entraran en vigor l'abril del 2026, amb alguns criteris aplicables a partir de l'abril del 2027.
Aquí us deixem un resum pràctic amb els punts més importants de la nova norma i una infografia amb les freqüències per tipus d'aliment al final del text.
🍽️Aspectes clau a tenir en compte:
1.Planificació dels menús escolars
- Han d'estar supervisats per professionals qualificats en nutrició. 
- Prioritzant aliments frescos, de temporada i de proximitat. 
- Reducció de fregits, precuinats i carns processades. 
- Augment de la freqüència de consum de llegums, verdures i cereals integrals. 
2.Criteris ambientals i de sostenibilitat
- La procedència importa: Almenys el 5% dels aliments han de ser ecològics o incloure 2 plats principals ecològics al mes. 
- Prioritat de compra a canals curts de distribució i producció responsable. 
- Reducció d'envasos, residus i ús d'oli reciclat. 
3.Oferta alimentària als centres
- Prohibida la venda d'aliments amb excés de sucres, greixos saturats i sal. 
- Es limiten els productes amb alt contingut de cafeïna. 
- Màquines expenedores fora de l'abast de l'alumnat d'infantil i primària. 
- Accés gratuït a aigua potable durant tota la jornada escolar. 
4.Adaptació i inclusió:
Encara que aquest punt ja es compleix a la gran majoria dels centres, la norma recull aquesta obligació per a tots els centres:
- Menús especials disponibles per raons mèdiques, ètiques o religioses. 
- Garanties de seguretat alimentària per a alumnat amb al·lèrgies o intoleràncies. 
- Informació mensual a les famílies: detall dels menús, tècniques culinàries, al·lèrgens, etc. 
5.Control i seguiment:
- A través de les Inspeccions oficials, dins dels plans nacionals de control alimentari. 
- Obligatori per a tots els centres: públics, concertats i privats. 
🗓️ Calendari d'aplicació:
Entrada en vigor general: abril del 2026.
Aplicació total dels requisits específics: abril del 2027.
Des d'AGAR us animem a que en l'obertura del nou curs totes les persones del vostre centre: equip directiu, responsable de menjador i serveis de cuina, conegueu de primera mà el contingut de la nova norma i planifiqueu la seva implementació progressiva per complir tots els punts.
Podeu consultar el text complet del BOE aquí.
tens algun dubte? truca'ns!







Comentaris