📘Nou Reial decret sobre alimentació escolar: cap a menjadors més saludables i sostenibles.
- Paula Cortés
- Jul 30
- 2 min de lectura
Com sabeu, recentment s'ha publicat el Reial Decret 315/2025, que busca garantir una alimentació saludable i sostenible als centres educatius. Les noves mesures entraran en vigor l'abril del 2026, amb alguns criteris aplicables a partir de l'abril del 2027.
Aquí us deixem un resum pràctic amb els punts més importants de la nova norma i una infografia amb les freqüències per tipus d'aliment al final del text.
🍽️Aspectes clau a tenir en compte:
1.Planificació dels menús escolars
Han d'estar supervisats per professionals qualificats en nutrició.
Prioritzant aliments frescos, de temporada i de proximitat.
Reducció de fregits, precuinats i carns processades.
Augment de la freqüència de consum de llegums, verdures i cereals integrals.
2.Criteris ambientals i de sostenibilitat
La procedència importa: Almenys el 5% dels aliments han de ser ecològics o incloure 2 plats principals ecològics al mes.
Prioritat de compra a canals curts de distribució i producció responsable.
Reducció d'envasos, residus i ús d'oli reciclat.
3.Oferta alimentària als centres
Prohibida la venda d'aliments amb excés de sucres, greixos saturats i sal.
Es limiten els productes amb alt contingut de cafeïna.
Màquines expenedores fora de l'abast de l'alumnat d'infantil i primària.
Accés gratuït a aigua potable durant tota la jornada escolar.
4.Adaptació i inclusió:
Encara que aquest punt ja es compleix a la gran majoria dels centres, la norma recull aquesta obligació per a tots els centres:
Menús especials disponibles per raons mèdiques, ètiques o religioses.
Garanties de seguretat alimentària per a alumnat amb al·lèrgies o intoleràncies.
Informació mensual a les famílies: detall dels menús, tècniques culinàries, al·lèrgens, etc.
5.Control i seguiment:
A través de les Inspeccions oficials, dins dels plans nacionals de control alimentari.
Obligatori per a tots els centres: públics, concertats i privats.
🗓️ Calendari d'aplicació:
Entrada en vigor general: abril del 2026.
Aplicació total dels requisits específics: abril del 2027.
Des d'AGAR us animem a que en l'obertura del nou curs totes les persones del vostre centre: equip directiu, responsable de menjador i serveis de cuina, conegueu de primera mà el contingut de la nova norma i planifiqueu la seva implementació progressiva per complir tots els punts.
Podeu consultar el text complet del BOE aquí.
tens algun dubte? truca'ns!

Comments