top of page

📘Nou Reial decret sobre alimentació escolar: cap a menjadors més saludables i sostenibles.

Com sabeu, recentment s'ha publicat el Reial Decret 315/2025, que busca garantir una alimentació saludable i sostenible als centres educatius. Les noves mesures entraran en vigor l'abril del 2026, amb alguns criteris aplicables a partir de l'abril del 2027.


Aquí us deixem un resum pràctic amb els punts més importants de la nova norma i una infografia amb les freqüències per tipus d'aliment al final del text.


🍽️Aspectes clau a tenir en compte:


1.Planificació dels menús escolars

  • Han d'estar supervisats per professionals qualificats en nutrició.

  • Prioritzant aliments frescos, de temporada i de proximitat.

  • Reducció de fregits, precuinats i carns processades.

  • Augment de la freqüència de consum de llegums, verdures i cereals integrals.


2.Criteris ambientals i de sostenibilitat

  • La procedència importa: Almenys el 5% dels aliments han de ser ecològics o incloure 2 plats principals ecològics al mes.

  • Prioritat de compra a canals curts de distribució i producció responsable.

  • Reducció d'envasos, residus i ús d'oli reciclat.


 3.Oferta alimentària als centres

  • Prohibida la venda d'aliments amb excés de sucres, greixos saturats i sal.

  • Es limiten els productes amb alt contingut de cafeïna.

  • Màquines expenedores fora de l'abast de l'alumnat d'infantil i primària.

  • Accés gratuït a aigua potable durant tota la jornada escolar.


 4.Adaptació i inclusió:

Encara que aquest punt ja es compleix a la gran majoria dels centres, la norma recull aquesta obligació per a tots els centres:

  • Menús especials disponibles per raons mèdiques, ètiques o religioses.

  • Garanties de seguretat alimentària per a alumnat amb al·lèrgies o intoleràncies.

  • Informació mensual a les famílies: detall dels menús, tècniques culinàries, al·lèrgens, etc.


5.Control i seguiment:

  • A través de les Inspeccions oficials, dins dels plans nacionals de control alimentari.

  • Obligatori per a tots els centres: públics, concertats i privats.


🗓️ Calendari d'aplicació:

Entrada en vigor general: abril del 2026.

Aplicació total dels requisits específics: abril del 2027.

 

Des d'AGAR us animem a que en l'obertura del nou curs totes les persones del vostre centre: equip directiu, responsable de menjador i serveis de cuina, conegueu de primera mà el contingut de la nova norma i planifiqueu la seva implementació progressiva per complir tots els punts.


Podeu consultar el text complet del BOE aquí.

tens algun dubte? truca'ns!

 

ree

Comments


bottom of page